اگر در خصوص نحوه ثبت چک در سامانه صیاد سوالی دارید
اگر در خصوص نحوه ثبت چک در سامانه صیاد سوالی دارید
تا مدتها قبل، یکی از معضلات اصلی نظام اقتصادی کشور، موضوع ثبت چک در سامانه صیاد و چک و چک های برگشتی بود. بطوری که هربار سعی می شد با ارائه تبصره ها و قانون های مختلف، جلوی افزایش تعداد چک های برگشتی را گرفت و آنها را به حداقل رساند. با توجه به اینکه قانون جامع چک ، در این سالها دستخوش تغییرات زیادی شده است، ارائه سامانه های اینترنتی آنلاین به امری اجتناب ناپذیر تبدیل شد و به همین علت بود که سامانه صیاد در این خصوص راه اندازی شد. سامانه صیاد یا همان سامانه صدور یکپارچه دسته چک ، این امکان را می دهد که چک ها در آن ثبت شوند، دسته چک ها از این طریق صادر و همه برگه های چک از این طریق استعلام شوند.
در این مطلب، به یکی از جدیدترین امکانات این سامانه یعنی نحوه ثبت چک در سامانه صیاد می پردازیم. این موضوع از مواردی است که از ابتدای آذرماه 1399 برای همه مردم الزامی می باشد و باید در هنگام صدور چک ها ،حتما عملیات ثبت چک در سامانه صیاد انجام شود. با ما همراه باشید تا با این امکان جالب بیشتر آشنا شویم.
قانون ثبت چک در سامانه صیاد
در قانون جدید چک (مورخ 13/08/1397) که شامل 24 ماده است، بطور صریح بیان شده است که چک ها حتما باید توسط اشخاصی صادر شوند که معتبر بوده و هیچ چکی نباید در وجه حامل صادر شود. حتی زمانی که دریافت کننده ی چک می خواهد آن را به شخص دیگری واگذار کند، باید وارد سامانه شده و همه ی مراحل ثبت چک الکترونیکی را در سیستم انجام دهد و در نهایت چک به شخص سوم منتقل شود (راهنمای ثبت انتقال چک در سامانه صیاد را مطالعه نمایید). با این کار هر برگه چک براحتی قابل پیگرد می باشد و دیگر نمی توان با امضا کردن پشت برگه های چک ، آن را به شخص دیگری منتقل کرد. این کار در سال های اخیر در خصوص چک های رمز دار نیز انجام شده است.
**توجه کنید که طبق اعلام بانک مرکزی، کلیه دسته چک هایی که تا قبل از تاریخ 22 آذر ماه 99 صادر نشده اند، نیازی به ثبت در سامانه صیاد ندارند و فقط دسته چک هایی که از این تاریخ به بعد صادر شوند، دارای شناسه های یکتا در برگه های چک شده و صادر کننده چک باید آن اطلاعات را در سامانه صیاد ثبت کند. بنابراین صاحبان دسته چک های صیاد قدیمی، فعلا از این مورد مستثنا شده اند. (بروزرسانی در 1399/09/21)
نحوه ثبت چک در سامانه صیاد
قانون جدید چک اینطور بیان می کند که از این پس برای صدور چک های بانکی و نحوه ثبت چک در سامانه صیاد باید مراحل زیر طی شود:
1- ابتدا باید وارد سامانه چکاوک صیاد شده و مشخصات مبلغ چک را بطور صحیح وارد کند. راهنمای ورود به سامانه صیاد را بخوانید.
2- مشخصات دریافت کننده چک ، یعنی کسی که چک را از او تحویل خواهد گرفت وارد نماید (عملا دیگر نمی توان چک های حامل را صادر کرد و هر چک باید در وجه یک شخص صادر شود). با این کار ، هر چک بانکی بطور مشخص یک دینفع دارد.
3- نمایش اطلاعات صادر کننده ی چک توسط سامانه ، بطوری که سامانه مشخص می کند آیا شما اجازه ی صدور چنین چکی با این مبلغ را دارید یا خیر.
4- پس از مشخص شدن موارد فوق، اطلاعات داخل چک را مکتوب کرده و در نهایت چک را تحویل دریافت کننده دهد.
همانطور که دیدید، دو نکته مهم در اینجا ذکر شده است. یکی مشخص بودن دریافت کننده ی چک و دیگری مشخص شدن اعتبار صادر کننده ی چک که تا چه میزان می تواند مبلغ چک را وارد نماید. بازم به ذکر است این موارد از 21 آذر 1399 اجرایی می شود.
مراحل انجام موارد فوق هم بسیار ساده است. فقط کافی ست یک بار ثبت نام کرده و وارد سامانه شوید و از این پس به راحتی ، چک های صادر شده توسط خودتان را مشاهده کنید.
چرا باید اطلاعات چک را در سامانه صیاد ثبت کنیم؟
دلیل اینکه چرا باید اطلاعات چک را در سامانه صیاد ثبت کنیم کاملا مشخص است. جلوگیری از سواستفاده از چک های بانکی. به یاد بیاورید که چک های حامل دست به دست شده و چقدر مشکل ساز بودند. حال با حذف چک های حامل، براحتی می توان جلوی این مشکلات را گرفت. هر کسی که چکی را برای نقد شدن به بانک می برد، باید در سامانه صیاد و سامانه چکاوک به عنوان ذینفع نهایی چک شناسایی شده باشد. در غیر این صورت امکان نقد کردن چک را نخواهد داشت. اینجاست که اهمیت ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد برای مردم مشخص می شود. این کار باعث می شود شفافیت حساب همه ی مردم و مسئولین در یک سیستم جامع مشخص باشد و همگان در نظام اقتصادی کشور ، دارای امتیازات یکسان باشند.
برای وارد کردن اطلاعات چک در سامانه صیاد به کجا مراجعه کنیم؟
سامانه ای در این خصوص راه اندازی شده و به زودی آدرس آن اعلام خواهد شد. اطلاعاتی که تا کنون در خصوص این سامانه گفته شده است، مشخص می کند که یک سیستم یکپارچه بین سامانه صیاد و سامانه چکاوک برقرار خواهد شد. راهنمای تصویری این کار به زودی در این قسمت قرار می گیرد تا در خصوص نحوه ثبت اطلاعات چک ، اطلاعات دقیق تری ارائه کنیم.
** طبق آخرین اظهارنظرها، صاحبان چک های جدید، می توانند از طریق برنامه های موبایلی و سامانه های اینترنتی بانک صادر کننده دسته چک خود ، نسبت به ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد اقدام کنند و به نظر نمی رسد سامانه مجزایی برای این کار طراحی شود. (بروزرسانی در 1399/09/21)
برای استعلام چک های دریافتی چکار باید کنیم؟
برای استعلام چک صیاد سامانه ای طراحی شده است. شما با وارد شدن به سایت https://www.cbi.ir/EstelamSayad/19689.aspx و وارد کردن شناسه صیادی چک ، می توانید از وضعیت آن مطلع شوید. همچنین با استفاده از کد دستوری شناسه استعلام ۱۶ رقمی*1*1 نیز می توانید این کار را انجام دهید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص مطلب سامانه استعلام چک برگشتی را بخوانید.
سوالات متداول
1- آیا ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد ضروری است ؟
بله. از تاریخ 21 آذر ماه 1399 ، ثبت اطلاعات چک های بانکی در سامانه صیاد اجباری می باشد.2- چه اطلاعاتی از چک در سامانه صیاد ثبت می شود؟
همه اطلاعات چک اعم از صادر کننده و دریافت کننده و مبلغ آن به همراه تاریخ صدور چک در سامانه صیاد ثبت می شود.3- بطور کلی چرا باید اطلاعات چک را در سامانه صیاد ثبت کنیم؟
برای شفافیت بیشتر و جلوگیری از سو استفاده های احتمالی در خصوص چک های حامل، همه چک ها باید بطور دقیق به نام اشخص ثبت شده و اطلاعاتشان در سامانه صیاد درج گردد.اگر در خصوص نحوه ثبت چک در سامانه صیاد سوالی دارید
اگر در خصوص نحوه ثبت چک در سامانه صیاد سوالی دارید